Ahir vam anar a veure Aria Kadabra al Liceu, en el marc de la programació familiar de El Petit Liceu. Tal com podem endevinar amb el títol de l’espectacle, es tracta d’una proposta que mescla màgia i òpera. Aria Kadabra ha estat concebut per presentar la temporada 2015/2016 del Gran Teatre del Liceu. Per tant, enmig de boniques i espectaculars escenes màgiques ens parla de les òperes que seran protagonistes en aquesta temporada que tot just comença.
Ja us dic que la proposta és genial i que tant petits com grans, en un teatre ple a vessar, hem gaudit de la imaginació present en tot moment a escena…
El mag Nano Márquez fa d’amfitrió, de narrador, fil conductor encarnant el personatge del Sr. Liceu que va donant pas, integrant-se en les escenes o com a simple observador de què passa sobre l’escenari. El muntatge brillantment dirigit per Brando i interpretat per ell mateix, Silvana, Kriss Màgica, Mag Ramó, que formen l’equip d’il·lusionistes de l’obra. La soprano Maia Planas i la violinista Maria Roca a la part lírica…
Aparicions espectaculars, poesia a escena, una brillant Silvana ens ha enlluernat amb un número visual amb flors per il·lustrar l’òpera Nabucco de Verdi. A continuació apareix màgicament una estàtua, que dóna pas a un fragment de l’òpera Benvenuto Cellini de Hector Berlioz. I després, un número fantàstic amb Brando i Silvana, on apareixen notes per art d’encantament, que il·lustren el personatge de Lucia di Lammermoor del compositor italià Gaetano Donizetti.
Un dels moments més divertits de l’obra és quan el Sr Liceu ens parla de dues obres, que s’han programat en aquesta temporada del Liceu. Es tracta de Otello de Rossini i Otello de Verdi. Dues obres, la de Rossini data de l’any 1816 i la de Verdi és de l’any 1887. Una de les grans virtuts de Aria Kadabra és que, de manera amena, aconsegueix ensenyar els nens i per extensió, tots els que desconeixem el món de la lírica, petits tocs de cultura musical. Sempre em recordaré que hi ha dos Otellos escrics per dos autors, en Rossini i en Verdi… I sempre em recordaré la humorística lluita entre Silvana, que representava l’Otello de Rossini contra l’Otello de Verdi. Una vis còmica pròpia de dibuixos animats de Silvana, amb moments malabarístics, amb una petita competició màgica, ha sigut un dels moments més aplaudits, si és que hi ha hagut algun moment més aplaudit que un altre… Ja que tota l’obra, tots els moments, eren brillants… En aquest moment i en altres, s’ha convidat a participar a tot el públic, que es posicionava per l’Otello de Verdi (interpretat per Kriss Magica) o l’Otello de Rossini de Silvana, ambientat amb música de les dues obres, els espectadors animàvem a cada un dels Otellos, com si d’animadors d’equips rivals es tractés… M’imagino que els puristes musicals no compartirien aquest enfoc lúdic… Jo penso que apropa un món que, a priori, pot ser difícil per ulls no entrenats, i pot obrir camins per nous aficionats a aquest apassionant món musical…
M’ha agradat molt aquesta interacció amb el públic. Sempre he pensat que al públic infantil cal tractar-lo amb intel·ligència… En aquest espectacle, s’utilitzen recursos de màgia infantil, en el que els nens participen amb entusiasme, però sense caure en la broma fàcil… Un moment impressionant és com en Nano Márquez, el Sr. Liceu, ha creat una pluja i una tormenta, amb la col·laboració de tota la platea… Màgia en estat pur…
Éll també ens ha recordat que Fructuós Canonge, il·lusionista, pioner del segle XIX, va actuar al Liceu l’any 1872 ! I sembla ser que des de llavors, cap altre il·lusionista ho va fer… Fins Aria Kadabra… Felicitats per la fita aconseguida !
A l’obra també ha aparegut per art de màgia Julieta de l’òpera I Capuleti e i Montecchi de Vincenzo Bellini … La Julieta del clàssic Romeo i Julieta…
Un efecte màgic clàssic revisitat de forma sublim serveix per introduir La Bohème de Giacomo Puccini… I en aquell moment Brando i Silvana efectuen uns espectaculars efectes on la neu, levitacions, flors que apareixen i vestit que canvia de color, ens deixen al·lucinats…
Mireu en el tràiler de l’obra, com la Silvana fa un dels efectes en qüestió…
https://www.youtube.com/watch?v=6zUf2h3BaEA
Finalment, les partitures volen, per presentar La Flauta Màgica de Mozart i es produeix un joc espectacular… Mireu el vídeo que ve a continuació i podreu veure, enmig de tota la màgia, el gran efecte final que hem pogut presenciar… Minut 0:19… Tot un luxe poder veure aquesta gran il·lusió en directe, gran il·lusió que només havia vist en vídeos o llegit en llibres…
https://www.youtube.com/watch?v=wZQZ078ahss
Mireu aquest reportatge on els protagonistes ens expliquen l’obra i es veuen imatges d’Aria Kadabra…
https://www.youtube.com/watch?v=4vO_NFYbZNM
Quina llàstima que Aria Kadabra no es representi més dies al Liceu Des d’aquí reivindico aquests tipus d’espectacles, fusions amb màgia… Ja que l’il·lusionisme és un gran vehicle que pot adaptar-se a qualsevol proposta escènica, fent que l’art màgic en surti reforçat…
Més informació sobre Aria Kadabra Aquí i un interessant document didàctic on es parla de màgia i d’òpera, que proporciona El Liceu: Aquí
Em vaig assabentar de l’existència de l’espectacle, gràcies a Maria Blázquez de Scrap & my favourite things, ella és amiga, professora de música, pianista i soprano… Sempre atenta a l’escena musical… Gràcies Maria !
Fins dimarts, aquí, al “Diari d’un Mag”…
daniel.cat
www.magia.cat
www.twitter.com/offmagia
www.facebook.com/offmagia