Li-Chang al “Realitat o Ficció ?”

/
Lectura: 3 minuts

Podeu escoltar el podcast del programa 30 del “Realitat o Ficció ?” de Tarragona Ràdio, mentre llegiu el “Diari d’un Mag”

“Realitat o Ficció ?” a Tarragona Ràdio – Programa 30

Capítol 30… Li-Chang

Data Emissió: 24 Febrer 2016… a les 13h00

Avui, el Mag Gerard, parlarà al seu programa de ràdio màgic, al “Realitat o Ficció ?” de Tarragona Ràdio de Li-Chang, explicarà un experiment màgic amb un anell volador, repassarà l’agenda màgica del Festival Internacional Li-Chang i del seu espectacle abrakadabra.com, que representarà al Festival de Badalona i el pròxim diumenge 28 de Febrer, al Teatre Magatzem de Tarragona.

Si pensem en el mes de febrer, en el món de l’il·lusionisme, el primer nom que ens vindrà al cap, és el de Li-Chang, el mag Joan Forns i Jordana de Badalona. Ja que a Badalona, ciutat natal de l’il·lusionista, se celebra cada any, el Festival Internacional Memorial Li-Chang, certamen creat i dirigit per Enric Magoo.

Tal com podem llegir a enciclopèdia.cat, els seus pares li feren construir un circ itinerant, el Gran Circo Forns, amb el que va recorre tot l’estat espanyol. En aquell moment es feia dir: Ling-Fu. Mireu aquest cartell del circ, de l’any 1935, que he trobat a l’arxiu de la Biblioteca de Figueres. Podeu veure el seu nom, que l’any 1945 canviaria per Li-Chang, a causa d’un malentès…

Font: Biblioteca de Figueres

A mi m’encanten els cartells de màgia antics ! Podeu trobar cartells de màgia al web d’Alain Denis

En els cartells, en Li-Chang apareix amb una altra frase que el defineix: El Dimoni Groc

El fet de realitzar màgia, com si es tractés d’un il·lusionista oriental, és degut a la impressió arran de veure actuar Barcelona, en Fu-Manchú, alias de David Theodore Bamberg.

Mireu la riquesa conceptual que es desprèn dels cartells clàssics, on es pot deduir quins jocs realitzava…

Font: Biblioteca de Figueres

Les seves representacions eren espectaculars, 25 artistes a escena, un luxós cos de ball, va ser una estrella de fama internacional, es canviava constantment de vestuari, 30 quimonos diferents, en una prestació. La metamorfosi en un xinès era perfecta. Sembla que les seves actuacions tenien un alt nivell artístic i posseïa un alt nivell tècnic en prestidigitació.

Font: Biblioteca de Figueres

Sempre l’acompanyava la seva dona, Ramona Mitjans, que artísticament s’anomenava Miss Foo-Ling.

Font: Biblioteca de Figueres

Va crear els espectacles El embrujo de Asia (Teatre Romea, 1945), El sueño de una noche en China (Teatre Tívoli, 1946), El dragón de Oro (Teatre Español, 1952) i Magolandia (Teatre Romea, 1954). Va actuar a mig món, Munic, Madrid, Estats Units, a França, París, Niça… I l’any 1972 es va establir a Catalunya, rebent reconeixements per la seva brillant trajectòria…

Llegeixo al web de El Rei de la Magia. Referint-se a la història d’aquest establiment que forma part de la història de la màgia, que a l’època en que regentava la tenda en Carlos BucheliJoan Forns “Li Chang” siempre dijo que compró poco a poco todos los trucos de la tienda para evitar que alguien supiera más que él. (elreydelamagia.com)

L’any 2004, Jordi Jané va escriure el llibre: Li-Chang, el xinès de Badalona, editat pel Museu de Badalona.

He trobat els següents retalls de diari a l’hemeroteca de La Vanguardia, per tenir més elements i contextualitzar-ho…

02/04/1952

Aquest fantàstic document d’una actuació, l’any 1985, de Li-Chang, que va publicar en Xavi Puk, amb el permís del fill de l’il·lusionista de Badalona… És un d’aquells tresors, molt valuosos, de la història de la màgia… Gràcies Xavi per haver-lo fet públic !

https://www.youtube.com/watch?v=5PW-A8O_nEU

En el següent retall, podem llegir una crònica de la seva actuació, precisament, l’any 1985, inclosa dins l’espectacle “Un geni sense nom”, de la companyia Capsa Màgica (actuals propietaris de El Rei de la Màgia).

22/08/1985


L’hemeroteca de La Vanguardia, va publicar l’any 1983, la següent entrevista a l’il·lusionista…

27/02/1983


Tenint en compte que és febrer i que hi ha el Memorial Li-Chang a Badalona… Avui mateix en el marc de la programació del Festival, a Badalona, es pre-estrena el documental “Li-Chang, el Dimoni Groc”, del Tria 33.

En el següent vídeo, podeu veure un avanç del documental, que és molt interessant !!! (minut 2:32)

El pròxim dissabte 27 de febrer, el TRIA 33 Extra oferirà el documental al Canal 33.

https://www.youtube.com/watch?v=xjF90KH9e5c

Podeu escoltar el podcast del programa 30 del “Realitat o Ficció ?” de Tarragona Ràdio:

“Realitat o Ficció ?” a Tarragona Ràdio – Programa 30

daniel.cat


www.magia.cat
Segueix-me al Twitter...
www.twitter.com/offmagia
Fes-te Fan de la nostra pàgina Facebook...
www.facebook.com/offmagia

Daniel Arbonés escriu des de l’any 2006 el “Diari d’un Mag”, ha col·laborat en llibres de màgia, s’ha encarregat de la direcció de premsa d’un Congrés Màgic, ha fet de professor de màgia per a altres mags, ha dirigit Gales Màgiques, imparteix conferències divulgatives, escriu i interpreta espectacles de màgia amb contingut teatral (de carrer, de saló, contes amb màgia). Fins i tot, ha inventat jocs amb objectes tan inversemblants com l’univers dels caramels PEZ…
La seva última creació, RANDOM, és una experiència màgica única en el seu gènere. Un joc d'atzar, en el que l'espectador és protagonista. Cada cop, gaudirà d'un espectacle diferent!

Anterior Article

Demà… “Realitat o Ficció ?” al “Diari d’un Mag”…

Següent Article

Gala Internacional de Màgia Memorial Li-Chang 2016

Últims articles de Blog

El Mag Més RANDOM!

Continuem jugant amb els dissenys dels nostres cartells RANDOM… Penso que la diversitat dels nostres cartells