Font Il·lustració: nytimes
Sempre, has d’estar atent a tot, sempre, la màgia apareix…
L’any 2001, a un poblet de França (Montolieu), ple de llibreries, vaig comprar un llibre de màgia, en una botiga de llibres antics… Era “Mathematics, Magic and Mystery” de Martin Gardner, original de l’any 1956…
Sempre, has d’estar atent a tot, sempre, la màgia apareix…
Aquest estiu passat, a França, vaig descobrir un llibre publicat recentment al país veí, es tracta de “1200 Bluffs, Encyclopédie de la Magie Impromptue” de Martin Gardner. És la reedició del clàssic, de l’any 1978, “Encyclopedia of Impromptu Magic”.
I quan fulleges aquelles pàgines, veus que el que vas descobrir a la teva primera capsa de màgia, ja existia molts anys abans i tot adquireix un estrany sentit de cercle que es tanca i on tot quadra…
I al febrer, s’iniciarà l’edició aquí, a l’Editorial Páginas, del llibre “Puro Abracadabra”, autobiografia màgica de l’autor… I han anunciat l’edició de “Martin Gardner Presents”, amb els volums de Matemàgia, Cartomàgia i Màgia de prop, amb els pròlegs de Max Maven i Stephen Minch…
Sempre, has d’estar atent a tot, sempre, la màgia apareix… L’altre dia, veig a un quiosc un col·leccionable sobre Reptes Matemàtics… I de quin autor era el primer volum de la col·lecció ? Endivineu…
Qui era Martin Gardner ?
Martin Gardner era un prolífic divulgador matemàtic, no només de màgia, era un gran aficionat a temes afins a les matemàtiques, als problemes lògics, a la geometria creativa, als flexàgons. Va publicar articles a diverses revistes, durant més de 30 anys a la revista Scientific American. La seva secció es deia Mathematical Games, fixeu-vos que les inicials del nom de la secció eren M i G, ho sigui, casualment, les mateixes que Martin Gardner.
També va escriure a altres revistes, com per exemple, a Science Fiction Magazine d’Isaak Asimov i a Skeptical Inquirer (dedicada a la recerca científica dels fenòmens paranormals, amb l’objectiu de caçar fraus científics).
El més fascinant de Martin Gardner és que a més de plantejar problemes matemàtics increïbles, la seva escriptura era sublim, quan escrivia un article a una revista de ciència-ficció, per exemple, els seus protagonistes eren robots. Tenia l’habilitat de recopilar efectes màgics, seleccionar els millors fins a l’extenuació. Els seus llibres ( com per exemple l’Enciclopèdia de Màgia Impromptu ) són una recopilació d’articles publicats inicialment a la revista Hugard’s Magic Monthly (publicada entre l’any 1951 i 1958).
El primer joc màgic que va publicar va ser a la revista Sphinx, el maig de 1930…
En aquest interessant vídeo, podem veure en Martin Gardner fent màgia i demostracions de jocs matemàtics… Era molt reservat però, aquí, va fer una excepció, per un documental dedicat a les matemàtiques recreatives…
Un fragment…
https://www.youtube.com/watch?v=zo2XG9_pXvQ
El document sencer…
https://www.youtube.com/watch?v=R_YPQpf9Cok
https://www.youtube.com/watch?v=b5UPxPsdoTY
Fins aquí el primer article dels dos que dedicaré a aquest genial autor màgic, que va ser inscrit com a un dels “100 mags més influents del segle XX” a la Revista Magic (juny 1999, pàgina 60). El mes que ve, seguirem aprofundint sobre Martin Gardner…
Fins la setmana que ve, amb més màgia, aquí, al “Diari d’un Mag”…
Daniel Arbonés
daniel.cat
www.magia.cat
www.twitter.com/offmagia
www.facebook.com/offmagia