Demà dia 25 de Maig s’estrena al TNC, l’obra Lucis et Umbrae. Es tracta d’una proposta de l’il·lusionista Sergi Buka, del compositor i pianista Jordi Sabatés, d’acord amb la dramatúrgia i textos de Victoria Szpunberg, a partir d’una idea original de Sergi Buka. La direcció és a càrrec de Xavier Martínez i a més de Sergi Buka i Jordi Sabatés, podrem veure a l’escenari a Rosa Serra.
Foto: © May Zircus / TNC
La proposta és engrescadora. Fer una obra inspirada amb la Llanterna Màgica… Em sembla una idea brillant. A més, la unió d’arts multidisciplinàries, com la música, el teatre, l’il·lusionisme, segur que guanyen al unir-se en pro d’una obra teatral.
Al dossier de premsa, podem llegir la següent Sinopsi:
De la mà de tres germanes i un calidoscopi màgic viatjarem a traves del temps per reviure les meravelloses sessions de llanterna màgica del passat segle XIX. Un espectacle multidisciplinari a partir del món de la llanterna màgica amb uns ingredients escènics de luxe, l’il·lusionisme de Sergi Buka i la música en directe de Jordi Sabatés, amb una dramatúrgia i textos de Victoria Szpunberg, un festival d’ombres i llums a través d’aquest artefacte fascinant que va inaugurar les noves tècniques per representar la realitat i va preparar el salt de la pintura cap al món audiovisual. Aquesta peculiar proposta és una ocasió privilegiada per veure en moviment una col·lecció històrica de plaques per a llanterna màgica, autèntiques joies del pre-cinema. Un espectacle intimista i preciosista que desperta la curiositat i la imaginació dels qui són testimonis de com era el cinema abans que el cinema existís.
Sessió de fantasmagoria. Final del segle XVIII
Al dossier de premsa, també podem llegir el següent interessant text, de Sergi Buka, en referència al títol de l’obra i com va fer canviar el món fins als nostres dies, l’invent de la llanterna màgica:
Sergi Buka, il·lusionista. La llanterna màgica
Lucis et Umbrae és el títol del llibre on apareix descrita per primera vegada la llanterna màgica (escrit per Atanasius Kircher i publicat el 1671).
Aquesta història, doncs, comença amb un joc d’ombres. Sens dubte una de les representacions artístiques i culturals més primitives: ja a la prehistòria els nostres avantpassats jugaven amb les ombres al voltant de les fogueres. Des de sempre l’home ha estat fascinat per manipular, jugar i dominar la imatge. La llanterna màgica va ser l’eina amb la qual els il·lusionistes de l’època representaven el més enllà amb les sessions de fantasmagoria i posteriorment es va utilitzar per meravellar el món, com a mitjà de comunicació i font de coneixement.
La llanterna màgica és, des de la seva concepció al segle XVII, l’aparell òptic i l’espectacle visual precursor del cinematògraf. Dos-cents cinquanta anys d’història i projeccions van convertir la llanterna màgica en un dels grans espectacles de l’època en què una sèrie d’artistes anònims pintaven sobre vidre petites obres d’art per representar les pors de la humanitat, però també els somnis i les il·lusions.
La tecnologia, els descobriments científics i l’art han convergit al llarg de la història amb la fascinació que hom sent per projectar i donar vida pròpia a un cos opac i avui dia és difícil d’imaginar-nos una societat sense fotografia, televisió, cinema, Internet, etc. Us convido, doncs, a fer l’exercici d’imaginar-vos aquella època per reviure la sensació d’aquells que veien per primera vegada com una imatge lluminosa apareixia i prenia vida.
Foto: © May Zircus / TNC
El tràiler de l’obra dóna moltes ganes de veure-la !
https://www.youtube.com/watch?v=ddtt-HkJi_s
Més informació i entrades al web del TNC: tnc.cat
Enllaç directe al programa de l’obra: Lucis et Umbrae
En parlarem, la setmana que ve, aquí, al “Diari d’un Mag”…
Daniel Arbonés
daniel.cat
www.magia.cat
www.twitter.com/offmagia
www.facebook.com/offmagia