Si em dius que tens poders no m’ho crec…

Lectura: 3 minuts

La setmana passada, vaig descobrir una mentalista que la sabia llarga i que enganyava, fent veure que tenia poders, utilitzant un simple joc de mans… (llegeix Aquí)
Quan estava acabant d’escriure el text, vaig veure una cosa que em va emprenyar…

Així doncs… “Amigos de la nave del misterio…”
He estat investigant… bé, només cal posar el nom de la senyora en qüestió al google perquè et surtin els següents retalls de diari:

Retall 1: Link
mentalista

Que és aquesta comèdia?

Retall 2: Link
mentalista

Ho sigui que, a sobre la tia!, perdó, l’agost passat, fa un truc publicitari amb la predicció de la portada del diari de l’endemà !!!, que passa ? que ens estem llegint el “manual del perfecto ilusionista” ? Per cert… Heu vist la calavera de sobre la taula!

Repeteixo que tot plegat no m’indignaria si no hagués vist com ho enfoca ella en el vídeo del programa que vaig comentar la setmana passada (llegeix Aquí).
De que estem parlant ? d’una mentalista en el sentit d’il·lusionista ? o hi posem un rotllo “esoterico-festiu” que està fora de lloc ?

Abans de seguir vull explicar el que s’entén per un il·lusionista que fa de “mentalista”… Es tracta d’un mag que fa màgia, amb trampa, jocs que tenen la seva “lògica terrenal”. Un mentalista basa els seus espectacles amb jocs relacionats amb prediccions, hipnotisme, escenificant efectes paranormals, espiritisme… Però no deixa de ser un espectacle de màgia.

El mentalisme és doncs, en aquest cas un tipus de màgia, com podríem parlar de màgia de prop, de grans il·lusions, d’escenari, màgia còmica, màgia infantil, etc…

I jo opino, que si un mag es presenta com a mentalista, ha de deixar clar que està interpretant un il·lusionista que fa jocs amb la ment… Ara bé, la frontera és molt minsa… Fins a quin punt la interpretació d’una “persona amb poders” pot ser tan bona que pot arribar a confondre al públic ?
Els bons mentalistes ho deixen clar, i els altres volen ser més llestos que ningú…

Perquè clar,… un mentalista, si fa veure que té poders reals i la gent s’ho creu, pots ser més convincent, o fins i tot més creïble que un mag il·lusionista, el carisma augmenta, ja que al embolcallar-ho tot d’un misticisme esotèric pots atreure molt més el públic que busca respostes a les eternes preguntes que ens solen treure el son als humans…

Ara si us concentreu en la següent imatge, us hipnotitzaré…, gran tema aquest de l’hipnotisme… me l’apunto per una altra vegada… quina canya!, veig que la senyora aquesta diu que també hipnotitza! (aquesta última frase s’ha de llegir en sentit irònic)
mentalista
A mi aquesta comèdia del mentalista com a “mag amb més pedigrí que els altres mags” perquè se suposa que té poders que li venen donats, em fica una mica nerviós…
Utilitzar efectes de màgia, argúcies de mag, per fer creure a la gent que és veritat que tens “poders divins”, sense mantenir aquell pacte que s’estableix quan un espectador veu un espectacle de màgia, aquell missatge no verbal que diu “ei!, que és un joc, que no tinc poders reals, però tu em deixes fer-te somiar per uns instants…”.

Si un mag mentalista necessita fer creure a la gent que lo seu és més “de debò” que el que fan els altres… Enganya i no respecta la feina dels mags honrats… ni tampoc del públic…

La màgia cal fer-la servir per a fins honestos, sinó perd tot el seu sentit…

Fins la setmana que ve…
daniel.cat

màgia.cat
www.magia.cat
Segueix-me al Twitter...
www.twitter.com/offmagia
Fes-te Fan de la nostra pàgina Facebook...
www.facebook.com/offmagia

Daniel Arbonés escriu des de l’any 2006 el “Diari d’un Mag”, ha col·laborat en llibres de màgia, s’ha encarregat de la direcció de premsa d’un Congrés Màgic, ha fet de professor de màgia per a altres mags, ha dirigit Gales Màgiques, imparteix conferències divulgatives, escriu i interpreta espectacles de màgia amb contingut teatral (de carrer, de saló, contes amb màgia). Fins i tot, ha inventat jocs amb objectes tan inversemblants com l’univers dels caramels PEZ…
La seva última creació, RANDOM, és una experiència màgica única en el seu gènere. Un joc d'atzar, en el que l'espectador és protagonista. Cada cop, gaudirà d'un espectacle diferent!

Anterior Article

Poders mentals de pega…

Següent Article

daniel.cat

Últims articles de Blog

Infografia RANDOM

Moltes Gràcies als que ho heu fet possible! 345 minuts de felicitats més de 120 persones

Diumenge RANDOM

Recorda que si vols assistir a RANDOM. Els pròxims 27, 28 i 29 de Gener, tindràs

Dissabte RANDOM

Recorda que si vols assistir a RANDOM. Els pròxims 27, 28 i 29 de Gener, tindràs

Divendres RANDOM

Recorda que si vols assistir a RANDOM. Els pròxims 27, 28 i 29 de Gener, tindràs