Meravellós art tridimensional en moviment… Llibre Calidociclos de Taschen

/
Lectura: 3 minuts

Avui parlaré del llibre editat a Taschen“Calidociclos. M.C. Escher” de Doris Schattschneider i Wallace Walker.

Però abans de llegir l’article, et proposo que vegis el vídeo que he realitzat, on mostro com és i com construeixo una figura geomètrica, que és un dels propòsits de l’obra…

Recordo perfectament la primera vegada que vaig descobrir un llibre que recopilava l’obra de M.C. Escher, comprat a una tenda d’un museu a París. Suposo que la meva infantesa rica en revistes infantils plenes d’enigmes científiques, ha sempre influït en el fet que m’interessen tota mena de curiositats que sorgeixen d’imatges que en un primer moment no semblen amagar cap secret, però que si les mires amb deteniment la satisfacció és gran…

També recordo amb emoció el primer dia que vaig descobrir un Calidocicle hexagonal… En aquell moment no sabia com es deia…

També recordo amb emoció el primer dia que vaig descobrir un Calidocicle hexagonal… En aquell moment no sabia com es deia… Només sabia que aquella figura de paper amb moviment infinit i canviant tenia un encant que m’atrapava… Aquell primer Calidocicle era una targeta publicitària de no sé quin producte i em vaig afanyar a reproduir-lo i acolorir-lo amb colors vius… 

Al llarg de la meva vida m’he trobat amb Calidocicles sense saber-ne el nom fins ben poc… Recordo que al primer capítol dels meus Objectius Màgics, vaig mostrar-ne un, o una variació d’aquesta curiositat geomètrica, segurament comprat a una tenda de joguines de Londres… És indubtable que aquestes figures geomètriques tridimensionals tenen vincles i aplicació per millorar algunes de les nostres creacions màgiques…

Mira el moment i continua llegint…

“Calidociclos. M.C. Escher” de Doris Schattschneider i Wallace Walker de l’editorial Taschen uneix els Calidocicles amb l’obra de M.C. Escher.

El llibre, presentat dins una elegant capsa, té dues parts. Per una banda, un opuscle que ens parla del projecte i per una altra uns retallables per crear petits ginys geomètrics, vertaderes obres d’art en tres dimensions!

Quan aquests objectes s’il·lustren amb dibuixos, com en aquest cas les obres de M.C. Escher, que ja tenien un propòsit geomètric, aconseguim una obra d’art geomètrica meravellosa!

El llibre aprofundeix sobre l’origen dels Calidocicles, fa referència als tetraedres com a figures geomètriques similars a la de les joies tallades, parla de lobra de M.C. Escher, com a genial dibuixant, de la seva imaginació i de la seva passió per la geometria que dominava, tracta de la distribució cíclica de la superfície que l’obsessionava…

La distribució cíclica de la superfície és present al nostre entorn i no hi prestem atenció, per exemple: l’enrajolat que vol mostrar un disseny, compleix distribució cíclica…

Foto: Taschen (c)

El llibre, àmpliament il·lustrat, conté moltes de les il·lustracions de l’artista, que es converteixen a l’apartat de retallables, en obres que acabaran essent tridimensionals…

De fet, en convertir en Calidocicles tridimensionals les obres de M.C. Escher, aquestes queden potenciades i el propòsit inicial de l’autor queda reforçat.

Al llibre s’explica amb detall com s’han traslladat els dissenys de M.C. Escher fins a convertir-los en figures tridimensionals, cal destacar que s’ha fet a mà i acolorit a mà, a fi de ser fidels fins al més mínim detall a l’autor, corroborant que tenim davant les nostres mans una obra mestra! 

A l’obra, ens comencen parlant dels cossos geomètrics, dels triangles, dels cossos platònics “còpies idèntiques del mateix polígon regular”, “poliedres convexes amb la simetria més perfecta”… Per exemple un tetraedre tindria quatre cares triangulars…

I què és un Calidocicle? Ens ho defineixen al llibre: “un calidocicle és un anell tridimensional compost de tetraedres”. Quan unim, de forma flexible, creant una cadena de tetraedres obtenim un Calidocicle, una figura tridimensional que fins i tot es pot fer girar sobre el seu eix, mostrant diverses perspectives. Si aquests objectes s’il·lustren amb dibuixos, com en aquest cas les obres de M.C. Escher, que ja tenien un propòsit geomètric, aconseguim una obra d’art geomètrica meravellosa!

A l’obra s’exposa com s’ha concebut cada figura i com construir els models proposats.

Ja s’utilitza en algun joc de màgia alguna idea basada en aquestes figures geomètriques… Segur que la lectura del llibre i la realització d’algunes de les seves figures, potenciarà encara més, la imaginació i potser sembrarà alguna idea als lectors…

Al llibre s’explica amb detall com s’han traslladat els dissenys de M.C. Escher fins a convertir-los en figures tridimensionals, cal destacar que s’ha fet a mà i acolorit a mà, a fi de ser fidels fins al més mínim detall a l’autor, corroborant que tenim davant les nostres mans una obra mestra! 

Foto: Taschen (c)

Ja s’utilitza en algun joc de màgia alguna idea basada en aquestes figures geomètriques… Segur que la lectura del llibre i la realització d’algunes de les seves figures, potenciarà encara més, la imaginació i potser sembrarà alguna idea als lectors…

Més info: Taschen.com

Daniel Arbonés escriu des de l’any 2006 el “Diari d’un Mag”, ha col·laborat en llibres de màgia, s’ha encarregat de la direcció de premsa d’un Congrés Màgic, ha fet de professor de màgia per a altres mags, ha dirigit Gales Màgiques, imparteix conferències divulgatives, escriu i interpreta espectacles de màgia amb contingut teatral (de carrer, de saló, contes amb màgia). Fins i tot, ha inventat jocs amb objectes tan inversemblants com l’univers dels caramels PEZ…
La seva última creació, RANDOM, és una experiència màgica única en el seu gènere. Un joc d'atzar, en el que l'espectador és protagonista. Cada cop, gaudirà d'un espectacle diferent!

Anterior Article

Diumenge 14 de Maig… RANDOM!

Següent Article

Preparant la pròxima temporada de RANDOM…

Últims articles de Blog